IJsland

IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland. IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken (tussen IJsland en Groenland) in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. Deze loopt precies over het kleine eiland Grímsey, dat tot IJsland behoort.

Officële naamIJsland
HoofdstadRaykjavik
Inwoners331.918 
Oppervlakte103.000 km²
MunteenheidIJslandse kroon
TijdsverschilUTC +0
Aantal Rotterdammers geboren in dit land46

De IJslandse taal is sinds oud Noors niet veranderd. Teksten van 1000 jaar oud kan men nu dus nog lezen. De IJslanders zijn trots op hun taal en willen niet dat de taal vervlakt. Nieuwe woorden die nodig zijn om technologische of andere ontwikkelingen aan te duiden worden meestal gemaakt door bestaande IJslandse woorden te combineren. Er bestaat zelfs een instituut dat hierop toeziet. De IJslandse taal maakt gebruik van het Latijnse alfabet aangevuld met een aantal lettertekens. Het alfabet bestaat uit 36 tekens. De "Dag van de IJslandse Taal" wordt jaarlijks gevierd op 16 november: de geboortedag van de IJslandse dichter Jónas Hallgrímsson.

Lees meer op Wikipedia
24-08-2016 Scapino Ballet IJsland

Bryndis Brynjolfsdottir: danseres Scapino Ballet

Bryndis Brynjolfsdottir (IJsland) danst sinds 2000 bij Scapino. Ze deed de opleidingen aan de Dansacademie Arnhem en aan Listdansskoli Islands. Ze danste o.a. in balletten van Christe, De Chatel, Jervies, Gingras, Goecke, Guy & Roni, Meyer & Chaffaud, Linning, Lopez Ochoa, Reischl, Rodrigues Xavier, De Ruiter & Villanueva, Wiggers, Wubbe. Lees meer