Denemarken

Denemarken is een land in Scandinavië, in het noorden van Europa. Denemarken vormt samen met Groenland en de Faeröer het Koninkrijk Denemarken. Het is het meest zuidelijk gelegen land van de Noordse landen en ligt ten zuiden van Noorwegen en ten zuidwesten van Zweden, waarmee het door een brug verbonden is. Ten zuiden van de enige landgrens die het land rijk is, ligt Duitsland. Het land grenst daarnaast aan de Oostzee en Noordzee.

Officële naamDenemarken
HoofdstadKopenhagen
Inwoners5.581.503 
Oppervlakte43.094 km²
MunteenheidDeense kroon
TijdsverschilUTC +1 / UTC +2

Denemarken heeft meer dan twee keer zo veel fietsen (4,2 miljoen) als auto's (1,8 miljoen) en de inwoners van de hoofdstad Kopenhagen fietsen gezamenlijk meer dan 1 miljoen kilometer per dag. Ondanks het Deense weer, gemiddeld 171 dagen met meer dan 0,1 mm regenval, is Denemarken volgens onderzoek het gelukkigste land wereld.

Lees meer op Wikipedia
Photo credits :Boijmans van Beuningen
08-12-2016 Boijmans Denemarken

Deens sculptuur in het Boijmans

In de tuin van het Boijmans staat een bijzonder sculptuur van de Deense kunstenaar Per Kirkeby. Per Kirkeby (Kopenhagen, 1 september 1938) is een Deense schilder, beeldhouwer en architect bekend van zijn geometrische architectonische sculpturen van baksteen. Ook het prototype van dit sculptuur is in het bezit van het Boijmans.  … Lees meer