Kroatië

Kroatië is een Zuid-Europees land in de Europese Unie, begrensd door Slovenië en Hongarije in het noorden, Bosnië en Herzegovina en Montenegro in het zuiden en Servië in het oosten. In het westen ligt de Adriatische Zee, waar de Kroatische territoriale wateren grenzen aan die van Italië. Geografisch wordt het zuidelijk deel van Kroatië gezien als onderdeel van het Balkanschiereiland.

Officële naamKroatië
HoofdstadZagreb
Inwoners4.464.844 
Oppervlakte56.594 km²
MunteenheidEuro
TijdsverschilUTC +1 / UTC +2
VolkliedLijepa naša domovino

De omvangrijke collecties fossielen van Neanderthalers van circa 130.000 jaar oud, gevonden in het noorden van Kroatië zijn het bewijs dat het huidige Kroatië al in de prehistorie werd bewoond. In de klassieke oudheid was Kroatië onderdeel van een gebied dat Illyrië genoemd werd. Illyrië werd in het jaar 168 voor Christus een vazalstaat van het Romeinse Rijk. Keizer Augustus splitste dit gebied vervolgens in de provincies Pannonia en Dalmatia. Istrië was in de bestuurlijke indeling van de Romeinen echter onderdeel van Italia. Twee van de belangrijkste overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn het Amfitheater van Pula uit de 1e eeuw en het Paleis van Diocletianus in Split uit het begin van de 4e eeuw.

Lees meer op Wikipedia of Rotterdam viert de Stad : Kroatië
Photo credits : Stacii Samidin voor Rotterdam viert de stad
30-05-2017 Kroatië

Angela: van Kroatië naar Zuid

Angela Vrtaric-Jovanovic kwam in 1991 met een Mazda 323 vanuit Kroatië naar Nederland en het duurde even maar uiteindelijk vond ze een plek in Rotterdam. Rotterdam viert de stad spreekt Angela over haar verleden en over hoe zij en haar man een plekje vonden op Rotterdam Zuid: “Het duurde maanden voordat wij een eigen plek… Lees meer