Slovenië

Slovenië is een land in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen. Het wordt begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatië in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten. De grens met Oostenrijk wordt grotendeels gevormd door de waterscheiding van de bergkam van de Karawanken, met toppen boven de 2000 m, die deel uitmaken van de Alpen.

Officële naamSlovenië
HoofdstadLjubljana
Inwoners1.983.412
Oppervlakte20.373 km²
MunteenheidEur
TijdsverschilUTC +1 / UTC +2
VolksliedZdravljica

Het volkslied, of Zdravljica, is door de Sloveense dichter France Prešeren geschreven in 1844. De publicatie werd aanvankelijk door de censuur verboden. Na afschaffing van de censuur als gevolg van de revolutie in 1848 kon het gedicht voor het eerst verschijnen in het tijdschrift Novice.

Lees meer op Wikipedia
Photo credits : 09_Slovenie_Joyce de Vries__MG_0726 Delegation hosts Slovenië
18-05-2021 Slovenie

Delegation hosts Nathan en Kevin – Slovenië

Nathan en Kevin zijn het aanspreekpunt voor de Songfestival-delegatie uit Slovenië. Kevin: “Het is toeval dat we aan het land zijn gekoppeld. We hadden beiden geen voorkeur.” Nu staan ze met de Sloveense vlag te zwaaien. “Het is een mooie vlag met verticale strepen wit-blauw-rood. Linksboven staat een embleem met bergtoppen.” … Lees meer