Delegation hosts Levent en Laman – Estland

19-05-2021

Levent Akkaya is een echte Songfestivalfan. Hij is al bij zes edities op locatie geweest. “Het is mijn uitje”, vertelt hij. Nu het festival in Rotterdam plaatsvindt, viel dat uitje weg. Levent besloot daarom bij nationale finales te gaan kijken. Een van de landen die hij bezocht in maart 2020 was Estland. Nu mag hij de delegatie van dit land ontvangen in zijn stad Rotterdam. 

“Het is hartstikke bijzonder om het Eurovisie Songfestival in je woonplaats te hebben. Het is spijtig dat het zo’n afgeslankte vorm is vanwege de coronacrisis. Maar ik vind het mooi om te zien hoe de stad is aangekleed: dat is echt wel sjiek en met zorg gedaan.”  

De artiest die voor Estland gaat optreden, heeft Levent al live gezien. “Uku Suviste had al meerdere keren meegedaan aan de voorrondes, maar kwam er telkens niet door. Toen hij in 2020 eindelijk gewonnen had, werd Eurovisie afgelast. Gelukkig won hij de voorrondes voor dit jaar weer, dus kan hij alsnog op het wereldpodium optreden.” 

Levent heeft een hoopje dat hij met de delegatie mee mag in de green room. “Hier is ruimte voor zes á zeven personen en met zoveel zijn ze niet. Ik reken nergens op, maar het zou wel supertof zijn!”

Zijn mede-host voor Estland is Laman. Zij heeft weinig connectie met het land. “Toevallig komt mijn ex-schoonzus er vandaan. En ik spreek Russisch, maar dat blijkt niet nodig. De delegatie spreekt namelijk zo goed Engels.” Nu ze zich zo intensief met het land bezig houdt, groeit de interesse. “Een stedentripje naar Tallinn lijkt me heel leuk!”

Tekst: Anne Klapmuts

Foto: Joyce de Vries

  • Deel: